Élelmiszerbiztonsági tanácsadás - HACCP, ISO22000 és IFS

ISO22000 minősítés, tanácsadás
HACCP tanácsadás
IFS minősítés, tanácsadás
HACCP kézikönyv
IFS rendszer
Rendszerkiépítés
ISO22000 tanácsadás
Élelmiszerbiztonsági tanácsadás

Fő tevékenységeink:

• Élelmiszerbiztonsági tanácsadás
• Rendszerkiépítés
• Élelmiszerbiztonsági rendszer bevezetés


Kinek van szüksége élelmiszerbiztonsági rendszerre?

Az élelmiszerbiztonsági rendszer működtetése alapvető jogi követelmény és a fogyasztók által elvárt igény az élelmiszer előállításban tevékenykedők részére. Az élelmiszeripari szereplők jelentős része ma már ezért is rendelkezik ilyen rendszerrel. Követelményektől függően ez lehet HACCP, ISO22000 vagy IFS rendszer.

Ki minősül “Élelmiszeres vállalkozónak”?

• Feldolgozó üzem
• Élelmiszeripari üzem
• Élelmiszer nagykereskedelem
• Élelmiszer kiskereskedelem
• Vendéglátás
• Büfé szolgáltatás
• Közétkeztetés

Milyen élelmiszerbiztonsági lehetőségek közül választhatok?

Vevői, jogszabályi és hatósági elvárástól függően kötelező vagy választható rendszer lehet:

HACCP – Hazard Analysis and Critical Control Points (Veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok):
A HACCP rendszer megvalósításánál fontos a fogyasztó-, illetve fogyasztásorientált terméklánc-szemlélet, azaz nem csak a végterméket kell vizsgálni, hanem a teljes élelmiszer-előállítási láncot. Ennek a rendszerszemléletű megelőző minőségbiztosításnak (HACCP) két fő eleme van: a jól átgondolt, helyes tevékenység, a jól tervezett és alkalmazott ellenőrzés.

ISO22000 Élelmiszerbiztonsági Irányítási Rendszer (ÉBIR):
Az egyetlen tanúsítható, nemzetközileg is elfogadott élelmiszeripari szabvány. Célja hogy segítse az élelmiszerlánc szereplőit a fogyasztók biztonságos élelmiszer ellátásának terén.

IFS - International Food Standard – Nemzetközi Élelmiszer Szabvány:
Egységes értékelési rendszert alkalmaz a beszállítók minősítésére és kiválasztása. Segíti a kiskereskedőket termékeik élelmiszerbiztonsági láncának fenntartásában és figyelemmel kíséri a termékek minőségi szintjét.


HACCP

HACCP irányítási rendszerek kiépítése

Miért lehet szükséges a HACCP rendszer?

Jól dokumentált HACCP segítségével a vállalkozás bizonyítani tudja bárki számára – akár hatóságoknak is, hogy ő mindent az élelmiszer-biztonsági előírásoknak megfelelően végez. Egy jól elkészített HACCP kézikönyv dokumentációja napi néhány percet vesz csak igénybe és nem akadályozza a cég működését. Egy jól alkalmazott HACCP kézikönyv elősegíti, gördülékenyebbé teszi a munkát.


Mikor lehet szüksége HACCP tanácsadóra?

• Ha Ön tervezi egy élelmiszerrel kapcsolatos egység megnyitását vagy már meg is valósította, de még NINCS birtokában HACCP kézikönyv.
• Rendelkezik ilyen dokumentációval, de már nem aktuális, mert jó ideje nem volt felülvizsgálva.
• Hatóság kötelezte a HACCP dokumentáció elkészítésére és alkalmazására!


Miért kötelező a HACCP kézikönyv és mit foglal magába?

• Élelmiszerrel, étellel foglalkozók számára törvényi előírás.
• Hatósági ellenőrzésekkor alapdokumentációnak számít a HACCP.
• Vendéglátó vagy kereskedelmi egység megnyitásakor a HACCP rendszer tartalmazza a külön engedélyben kért leírásokat.
• Az egységre vonatkozó élelmiszerhigiéniai és a technológiai folyamatokra vonatkozó előírásokat, tudnivalókat írja le.
• Szabályozza az élelmiszer nyomon követhetőségét és az előállított és forgalmazott élelmiszerek körét.
• A tevékenységre vonatkozó aktuális jogszabályokat.
• A munkautasításokat.
• Vezetendő higiéniai, takarítási és hűtő naplókat, feljegyzéseket és dokumentációkat.
• Az egység mindenkori üzemeltetője a felelős a HACCP alkalmazásáért és a higiéniai követelmények betartásáért.

HACCP hiányában akár az egység működését is felfüggesztheti a hatóság! Viszont egy jól elkészített HACCP rendszer nagy segítség lehet az egység jogszabályok szerinti működtetésében.


A HACCP rendszer hét alapelve:

• Veszélyek elemzése.
• Kritikus irányítási pontok meghatározása.
• Kritikus határértékek meghatározása.
• Kritikus irányítási pontok felügyelete, monitoringja.
• Helyesbítő intézkedések meghatározása.
• Verifikálási tevékenységek meghatározása.
• Dokumentálás.


ISO22000

ISO22000 irányítási rendszerek kiépítése

Az ISO22000 szabvány a teljes élelmiszerláncra vonatkozik, vagyis az élelmiszer előállításban, terjesztésben, és vendéglátásban résztvevők, továbbá mindezeket ellátó vállalkozások számára követelményül szolgálhat. Összhangban van az ISO9001 és az ISO14001 követelményeivel, hogy integrálható rendszereket lehessen létrehozni.


Hol alkalmazható a ISO22000 rendszer:

• Gazdaságok (mint például tejüzemek)
• Hús-, hal- és takarmány-feldolgozók
• Gabona feldolgozók és pékségek, italüzemek, konzerv-és fagyasztott termék üzemek
• Vendéglátó egységek (pl. vendéglők, gyorséttermi láncok, közétkeztetők, szállodák konyhái és büfé szolgáltatást végző vállalkozók)
• Élelmiszert közvetlenül nem előállító kisegítő szolgáltatások üzemeltetői, beleértve az élelmiszer raktárakat és elosztókat, élelmiszer feldolgozó berendezést szállítókat, adalékanyagokat, nyersanyagokat, tisztító termékeket és élelmiszer csomagolást forgalmazókat.


Az ISO 22000 szerinti tanúsítás előnyei:

• Vevői elvárásoknak való közvetlen megfelelés
• Törvényi előírásnak való megfelelés - annak megértésével, hogy a törvényi és szabályozási követelmények hogyan hatnak a szervezetre és vevőire
• Fejlett kockázatkezelés – ISO9001 mintára - a termék nagyobb állandósága és nyomonkövethetősége által


IFS Szabvány – International Food Standard

IFS irányítási rendszerek kiépítése

IFS International Food Standard/Szabvány nemzetközileg elfogadott, tanúsítható élelmiszer biztonsági követelmény rendszer. Tanúsítványa igazolja, hogy vállalkozása a tanúsításba bevont területeken maradéktalanul teljesíti a törvényi előírásokat, az élelmiszer kereskedőláncok követelményeit, a vevők, a társadalom elvárásait.


Az IFS Food Standard az élelmiszerlánc minden olyan területén alkalmazható, ahol:

• Élelmiszereket feldolgoznak, előállítanak, termelnek
• Ömlesztett termékeket kezelnek
• Élelmiszerek elsődleges csomagolását végzik


Az IFS Standard a fenti tevékenységek során meghatározza:

• A felhasznált, kezelt anyagok körét és szabályozza az alkalmazott technológiákat


Milyen előnyöket biztosít az IFS Szabvány?

• A nemzetközileg ismert és elismert, GFSI kompetens tanúsítványa biztosíték a vevők számára
• A tanúsítványt akkreditált, tanúsító szervezet adja ki – ezáltal komoly elismeréssel bír.
• A tanúsított szervezet be kerül az IFS nyilvánosan elérhető nyilvántartásába így garantálva a visszakövethetőséget
• A tanúsítvány igazolja alkalmazója törvényességét, minőségét és garantálja a biztonságot
• Törvényességi üzenetet közvetít termelőknek és vevőknek – ezáltal bizalom keltésre alkalmas



Amennyiben ISO9001, ISO14001, ISO45001 témában van szüksége segítségre/tanácsadásra, kérem látogassa meg társoldalunkat a www.jdminoseg.hu címen!