Kérdések és válaszokKötelező a HACCP rendszer?

Igen, a 852/2004/EK rendelet és a 2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről jogszabályok előírják a HACCP rendszerek kialakítását, üzemeltetését és új engedély kiadásához is szükséges a HACCP dokumentum.

Milyen gyakran kell felülvizsgáltatni a HACCP rendszert?

A rendszert évente javasolt felülvizsgálni, ezáltal biztosítva van a folyamatosan változó törvényi előírásoknak való megfelelés. Ezen kívül, ha a tevékenységben, technológiában, forgalmazott/ előállított termékek körében változás következik be.

Kötelező üzemeltető váltáskor új HACCP Kézikönyv?

Nem, amennyiben csak az üzemeltető személye változik, de a tevékenységben változás nem következik be, akkor az eredeti kézikönyv személyre szabható. Viszont egy felülvizsgálat ajánlott.

Egy zöldségesnek/fagyizónak/kisboltnak is szüksége van HACCP-re?

Igen, az élelmiszerlánc minden szakaszában kötelező az élelmiszerbiztonsági rendszer bevezetése, alkalmazása. Így akár egy italboltnak is szükséges, illetve a kereskedelem, előállítás, vendéglátás, közétkeztetés területén egyaránt.

Szükséges még a minimum vizsga?

Igen, a 68/2007. (VII. 26.) FVM-EüM-SZMM együttes rendelet előírja, hogy minden élelmiszeres vállalkozónak gondoskodnia kell a megfelelő higiéniai oktatásról.

Éttermeknek kell készíteni gyártmánylapot?

Nem, gyártmánylapot nem kell készíteni, a vendéglátóipari vállalkozásoknak anyaghányad nyilvántartást kell készíteni, abban az esetben, ha a készített adagszám meghaladja a 29 adagot, (ennek formai követelménye a 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről 1. sz. melléklete írja elő).

Milyen hatóság ellenőrzi az élelmiszeres vállakozókat?

Élelmiszer biztonsági szempontól a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság), közegészségügyi, fogyasztóvédelmi szempontból a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Felügyelőség.