Kérdések és válaszok
Kötelező a HACCP rendszer?
Igen, a 852/2004/EK rendelet és a 2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről jogszabályok előírják a HACCP rendszerek kialakítását,
üzemeltetését és új engedély kiadásához is szükséges a HACCP dokumentum.
Milyen gyakran kell felülvizsgáltatni a HACCP rendszert?
A rendszert évente javasolt felülvizsgálni, ezáltal biztosítva van a folyamatosan változó törvényi előírásoknak való megfelelés.
Ezen kívül, ha a tevékenységben, technológiában, forgalmazott/ előállított termékek körében változás következik be.
Kötelező üzemeltető váltáskor új HACCP Kézikönyv?
Nem, amennyiben csak az üzemeltető személye változik, de a tevékenységben változás nem következik be, akkor az eredeti kézikönyv személyre szabható. Viszont egy felülvizsgálat ajánlott.
Egy zöldségesnek/fagyizónak/kisboltnak is szüksége van HACCP-re?
Igen, az élelmiszerlánc minden szakaszában kötelező az élelmiszerbiztonsági rendszer bevezetése, alkalmazása. Így akár egy italboltnak is szükséges,
illetve a kereskedelem, előállítás, vendéglátás, közétkeztetés területén egyaránt.
Szükséges még a minimum vizsga?
Igen, a 68/2007. (VII. 26.) FVM-EüM-SZMM együttes rendelet előírja, hogy minden élelmiszeres vállalkozónak gondoskodnia kell a megfelelő higiéniai oktatásról.
Éttermeknek kell készíteni gyártmánylapot?
Nem, gyártmánylapot nem kell készíteni, a vendéglátóipari vállalkozásoknak anyaghányad nyilvántartást kell készíteni, abban az esetben, ha a készített adagszám meghaladja a 29 adagot,
(ennek formai követelménye a 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről 1. sz. melléklete írja elő).
Milyen hatóság ellenőrzi az élelmiszeres vállakozókat?
Élelmiszer biztonsági szempontól a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság),
közegészségügyi, fogyasztóvédelmi szempontból a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Felügyelőség.